FK Vodňany • Nepovedený turnaj

03.08.2016 07:22

Machův memoriál ve Vodňanech vyhrál rakouský Gmünd

Vodňany: Ve Vodňanech se uskutečnil již 22. ročník Memoriálu Josefa Macha. Hrálo se za účasti domácího týmu, Prachatic a Kaplice, a rakouského Gmündu v čele s jihočeskými legionáři Ondřejem Hačkou, Michalem Mašátem, Karlem Slámou a Jakubem Vavřinou. Jižní sousedé nakonec celý turnaj ovládli a bez ztráty kytičky a jediného obdrženého gólu klání zaslouženě vyhráli. Domácím se turnaj nepovedl.

 

Výsledky turnaje:

Vodňany - Kaplice 0:1 (0:0)
Domácí doplatili na neproměňování šancí. Varyš šel dvakrát sám na branku a jednou trefil jenom brankáře z malého vápna. Ve druhém poločase se Vítovec octil sám před kaplickou svatyní, ale gólmana Kuchaře nepřekonal. Hosté hráli zodpovědně v obraně a trápili domácí z rychlých brejků. Z jednoho se jim podařilo v 62. min. vstřelit vítěznou branku Janurou. O několik minut později ještě nastřelili břevno.

Prachatice - Gmünd 0:3 (0:2)
V zajímavém utkání se hrál asi nejlepší zápas dne. Obě mužstva se snažila hrát útočný fotbal. Hosté byli produktivnější, a proto zaslouženě vyhráli. O jejich branky se podělili v 8. min. Vavřina (nejhezčí branka dne), 19. min. Hačka, a ve 44. min. pečetil Reszonya.

Vodňany - Prachatice 0:9 (0:4)
V souboji o třetí místo se hosté ujali vedení již ve 3.min. po rozehraném trestném kopu Babkou a od této chvíle bylo na hřišti již jenom jedno mužstvo. Domácí zcela propadli a odešli s ostudnou porážkou. Branky hostů vstřelili Babka 2x, Tesárek 2x, Tesař 2x, Kasík, M. Kochma, Juroš a ještě nedal penaltu.

Gmünd - Kaplice 4:0 (0:0)
Ve finálovém utkání hráči Kaplice pokračovali v taktice, která se jim vyplatila proti Vodňanům a vycházela jim i celý první poločas. Ve druhém poločase se však projevila větší herní kvalita rakouského mužstva a to po zásluze vyhrálo celý turnaj. Branky Rakušanů vstřelili Hačka 3x, Yigit.

Pořadí:
1. Gmünd
2. Kaplice
3. Prachatice
4. Vodňany

Nejlepší hráč: Babka Matyáš, Prachatice
Nejlepší brankář: Kuchař Václav, Kaplice
Nejlepší střelec: Hačka Ondřej, Gmünd

Rozhodčí: Kaštánek, Jevčák, Novotný.

Připravil: Karel Handšuh st.

 

Ve Vodňanech byl nejlepší Gmünd s českými legionáři. Kaplice skončila druhá

Vodňany: K další přípravě zavítali Kapličtí do Vodňan na turnajové klání ku příležitosti 22. ročníku Memoriálu Josefa Macha. V loňském roce obsadili spartakovci třetí příčku. V letošním roce bylo z poloviny jiné obsazení než loni. Celky Protivína a Bavorovic nahradily z krajského přeboru sestoupivší Prachatice a silný rakouský Gmünd hrající 2. Landesligu s několika českými hráči v sestavě.


SEMIFINÁLE:
Kapličtí turnaj zahajovali utkáním s pořádajícími Vodňany. S tímto mužstvem se spartakovci utkávají v přípravě poměrně pravidelně. Šest předchozích duelů skončilo výhrou Vodňan. Domácí byli tedy favority, a to i proto, že v nadcházejícím soutěžním ročníku budou hrát o třídu výše než fotbalisté Spartaku. Kapličtí měli sestavu prošpikovanou řadou loňských i současných dorostenců. Letos šestnáctiletý Vojtěch Čutka se v dresu mužů objevil vůbec poprvé. V brance Spartaku při absenci gólmanů vypomohl zkušený Václav Kuchař starší, jenž hájí barvy Benešova nad Černou v okresní soutěži.
V prvních deseti minutách si dva střelecké pokusy připsali Kapličtí. Ve druhé minutě pálil mimo Kebl a v deváté Gondekovu střelu po zemi kryl gólman Dušek. Vodňanští zahrozili v minutě dvanácté po standardní situaci. Po trestném kopu z pravé strany hlavičkoval v dobré pozici nad branku Raušer. První opravdu gólovou příležitost měli domácí ve 21. minutě. V šanci se ocitl Varyš, ale vyběhnutého Kuchaře překonat nedokázal.
Zahrozit dokázali i Kapličtí. Ve 26. minutě po rohovém kopu Marka hlavičkoval mimo branku Řežáb. Závěr poločasu pak patřil Vodňanským. Nejprve měli domácí výhodu přímého kopu. K míči se postavil Janoch, střelu dokázal Kuchař vytěsnit na rohový kop. Stejný hráč pak proti kaplickému brankáři neuspěl ani o pár minut později v další velké šanci. V poslední minutě první půle pak po přihrávce Volmuta minul branku Varyš.
I po změně stran měli první gólovou příležitost domácí. Kapličtí soupeři šanci doslova nabídli, ale Vítovce fantasticky vychytal Kuchař. Dorážku sice procedil pod brankářem, míč však ještě do branky dorážel další z domácích hráčů, který byl ještě za brankářem. A i když se zdálo, že gól bude platit, nakonec zůstalo kvůli ofsajdu skóre bezbrankové. Poté měli své gólové příležitosti i spartakovci. Ve 48. minutě po centru Flašky z pravé strany se až před gólmana prosadil Janura, ale zblízka gólmana prostřelit nedokázal. Vzápětí se musel domácí strážce svatyně činit i při střele Flašky, kterou dokázal zkrotit až nadvakrát. Domácí se zase připomněli až po hodině hry, ale nepříjemnou střelu Volmuta Kuchař za svá záda nepropustil.

Skóre se změnilo o dvě minuty později. Rozehrávku domácího zadáka dokázal Janura ztečovat a u míče pak byl dříve Preusler, který vrátil míč Janurovi. Následovala přihrávka do pravé strany, kam nabíhal Preusler, a ten přesným centrem našel na zadní tyči zcela volného Petra Januru. Balon z jeho hlavičky zacílil přesně – 0:1. Kapličtí ve dvou dokázali překombinovat domácí obranu a po pěkné akci zajistili svému týmu vedení. To mohlo být ještě výraznější za další tři minuty, ale křížná dělovka Marka orazítkovala pouze břevno, a odražený míč padl kam si před brankovou čáru. Domácí se sice v závěru snažili o vyrovnání, ale více než na tvrdou střelu Volmuta, kterou lapil Kuchař, se nezmohli.

FK Vodňany – FK Spartak Kaplice 0:1 (0:0) 2x35 min.
Branka: 62. Janura. Rozhodčí Novotný – Kaštánek, Jevčák. Bez karet. Diváků: 60.
Vodňany: Dušek – Staněk, Janoch, Hubáček, Raušer, Tichava, Volmut, Kvapil, Vokatý, Novák, Varyš. Střídali Budín, Mráz, Hajný, Machnyk, Vítovec, Polanský, Bače.
Kaplice: Kuchař – Kuchař ml., Čutka, Daniel, Gondek, F. Marek, Kebl, Preusler, Pečenka, Řežáb, Hošek. Střídali Mil. Lhotský, Sulzer, Flaška, Janura.

Prachatice - Gmünd 0:3 (0:2)

Ve druhém semifinále si silný Gmünd poradil s mladým celkem Prachatic v poměru 3:0, i když je třeba říci, že Prachatičtí mladíci proti favoritovi nesehráli vůbec špatnou partii.

O TŘETÍ MÍSTO:

Vodňany - Prachatice 0:9 (0:4)
V zápasu o konečné třetí místo, který se hrál již jen na 2x30 minut, jasně dominovali fotbalisté Tatranu, kteří domácí doslova zostudili devítibrankovým debaklem, a to si ještě dovolili zahodit penaltu.

 

FINÁLE:
Po dvouzápasové přestávce museli Kapličtí čelit ve finále nejsilnějšímu týmu na turnaji, rakouskému Gmündu. První větší vzruch finále přinesla třetí minuta a rohový kop spartakovců. Po centru Marka a prodlouženém míči nedosáhl na zadní tyči na míč skluzující Hošek. V deváté minutě se o slovo přihlásil kanonýr Gmündu Ondřej Hačka. Jeho tvrdou ránu dokázal Kuchař vyrazit a při gólové dorážce vychytal i Petera Genowitze.
Rakouský celek potvrzoval roli favorita. Byl fotbalovější, kvalitnější ve hře s míčem a z převahy přicházely i šance. Další gólovku svým spoluhráčům připravil v devatenácté minutě Hačka, jmenovitě pro Alexandera Bauera. Jenomže Kuchař chytal ve výborné formě a i s notnou dávkou štěstí míč dokázal zkrotit ve svých rukavicích. Ve 23. minutě se hráči Gmündu dostali do rychlého přečíslení, na jehož konci byla Hačkova střela do tyče. V poslední minutě prvního poločasu si gólman Kuchař pohlídal střelu Vavřiny z přímého kopu. V prvním poločase se tedy diváci gólu nedočkali.
Po změně stran v prvních deseti minutách dvakrát zahrozili spartakovci, kteří byli blízko ke vstřelení úvodní branky finálového souboje. Ve 35. minutě po zpětné Markově přihrávce zakončoval z dobré pozice Janura, ale míč skončil pouze v rukavicích připraveného brankáře Thorstena Flickera. V ještě lepší příležitosti byl zkušený Petr Janura o čtyři minuty později po Hoškově průniku, v tomto případě však mířil pouze nad svatyni Gmündu.
První gól finále padl až o tři minuty později a do vedení se dostal rakouský favorit. Na hranici šestnáctky se k odraženému míči dostal Ondřej Hačka a přesnou křížnou střelou nedal Kuchařovi šanci. Míč zapadl za tyč – 1:0. Inkasovaný gól zlomil odpor srdnatě bojujících spartakovců. Hned o dvě minuty později Vavřina našel přesným pasem za obránci naběhnutého Ondřeje Hačku, který sám před brankářem nezaváhal – 2:0.
V padesáté minutě další příležitost pro Gmünd, Julian Zimmel Kuchaře překonat nedokázal. To se povedlo až o dvě minuty později opět Ondřeji Hačkovi, který po přihrávce od Kramanna zkompletoval svůj finálový hattrick – 3:0. Definitivní podobu výsledku pak dala 58. minuta a přímý kop Hasiba Yigita, na jehož technickou střelu přes zeď nemohl Kuchař dosáhnout – 4:0.
Finále tedy skončilo očekávanou výhrou favorita, i když na druhou stranu je třeba říci, že Kapličtí svého soupeře trápili více, než se před samotným zápasem čekalo.

SC Sparkasse Gmünd – FK Spartak Kaplice 4:0 (0:0) 2x30 min.
Branky: 42., 44. a 52. Hačka, 58. Yigit. Rozhodčí: Kaštánek – Novotný, Jevčák. ŽK: 0:1 (Pečenka). Diváků: 60.
Gmünd: Flicker – Kramann, Sláma, Vavřina, Steininger, Genowitz, Mašát, Yigit, Bauer, Reszonya, Hačka. Střídali Kayra Taskin, Zimmel, Cápl, Forstner.

Kaplice: Kuchař – Kuchař ml., Čutka, Daniel, Gondek, F. Marek, Kebl, Preusler, Pečenka, Řežáb, Hošek. Střídali Mil. Lhotský, Sulzer, Flaška, Janura.

Při závěrečném vyhlašovaní pořadatelé poděkovali trojici rozhodčích, jmenovitě Kaštánkovi, Novotnému a Jevčákovi. Předali individuální ocenění nejlepšímu střelci turnaje Ondřeji Hačkovi. Nejlepším brankářem pak byl zcela po zásluze vyhlášen Václav Kuchař a nejlepším hráčem byl zvolen prachatický Matyáš Babka. Poté pořadatelé při předávání pohárů poděkovali všem týmům za účast na 22. ročníku Memoriálu Josefa Macha.

Fotogalerii Libora Grance ze zápasů Kaplice můžete vidět zde