Muži A • Vodňany ve finále neuspěly

09.06.2016 21:45

Pohárová odveta finále skončila remízou. Z vítězství se těší Sokol Sezimovo Ústí

Sezimovo Ústí: Středeční odveta na hřišti Za řekou neměla oproti prvnímu utkání, které vyhrál Sokol 3:2, vítěze. Sezimoústečtí se rychle ujali vedení a od toho se odvíjelo celé utkání. Vsadili na zabezpečenou obranu, zatímco Vodňany měly více ze hry, ale stačilo to jen na vyrovnání dvacet minut před koncem. Svěřenci domácího trenéra Milana Bartesky si poprvé v dějinách klubu zahrají v celostátním kole poháru.

Oba protivníci poměřili síly již potřetí v krátké době. V sobotu byly v mistrovském utkání lepší Vodňany, oplatily domácím pohárovou prohru i s úroky a vyhrály 4:0. Sokolové ale záměrně šetřili několik hráčů na středeční odvetu poháru, protože byl pro ně v závěru sezony prioritou a možným historickým úspěchem.

Lepší začátek si domácí nemohli ani přát. Již ve 3. minutě běžel po Šmídově přihrávce sám na brankáře Budína Lukáš Irsa a zachoval chladnou hlavu - 1:0. Sezimoústečtí tak rázem získali v součtu s prvním zápasem velice slibný dvougólový náskok.

Znovu se tak mohl opakovat scénář z minulého zápasu. Sokol se zatáhl na vlastní polovinu a vyčkával na příležitosti k rychlým protiútokům. Vytvořil si z nich dvě nadějné možnosti, ale dalšího gólu se už nedočkal.

Vodňany si i bez chybějícího tahouna Volmuta vytvořily převahu, měly častěji míč v držení, ale branku domácího Bárty ohrožovaly především ze standardek. Jediný gólový moment si připravily v 71. minutě, kdy se po centru prosadil Jakub Varyš - 1:1.

Stav zápasu se už nezměnil (stínem byla vzájemná potyčka Vinše s Kuklou) a sezimoústečtí hráči se mohli radovat z pohárového vítězství. Zároveň tak dali předčasný dárek Ladislavu Šebkovi, který v sobotu ukončil fotbalovou kariéru a příští středu oslaví kulaté čtyřicáté narozeniny.

Sokol Sezimovo Ústí – FK Vodňany 1:1 (1:0)
Góly: 3. Irsa – 71. Varyš. Rozhodčí: Polák – Votava, Adam. ŽK: 4:2 (Sazma, Pěknice, Kutner, Bárta - Malík, T. Vokatý). ČK: 1:1 (Vinš – Kukla, oba po závěrečném hvizdu za nesportovní chování). Diváků: 150.

Sokol SÚ: Bárta – Funda (70. Nikl), Sazma, Vilímek, Brůžek - Bartáček, Kutner (90.+1 Chvojka), Vinš, Pěknice (82. Žilinčík) – Irsa (61. Mikšík), Šmíd. Trenér Milan Barteska.

Vodňany: Budín - Malík (69. Polanský), Hojdekr, Janda - Rauscher, O. Vítovec (78. D. Vítovec), T. Vokatý, Kvapil (68. Hubáček), Bečvář - Varyš, Kukla. Trenér Václav Hrachovec.

 

K triumfu v poháru má blíže sezimoústecký Sokol. Ve Vodňanech vyhrál 3:2

Vodňany: V prvním finálovém střetnutí krajského kola Českého poháru hostily Vodňany Sokol Sezimovo Ústí. V pohlednějším prvním poločase šli domácí dvakrát do vedení, poprvé už po osmi minutách, ale Sezimoústečtí stačili vždy srovnat skóre. V 75. minutě vstřelili Brůžkem třetí gól a zajistili si výhodnější pozici do odvety, která se odehraje 8. června na hřišti Za řekou.

 

Utkání nemělo vyloženého favorita, ale lépe vstoupily do prvního finálového klání Vodňany. Již v 8. minutě otevřel skóre kapitán Volmut. Ve 25. minutě poprvé zachybovala domácí obrana, toho využil Nikl a vyrovnal. Hned za tři minuty nastřelili Vodňanští břevno a odražený míč poslal dezorientovaný Vinš do vlastní sítě. Jednogólový náskok udržela domácí jedenáctka jen osm minut, než přišla další fatální hrubice obrany a Kutner srovnal na 2:2.

Druhý poločas vsadili zkušenější hosté na hru ze zajištěné obrany, nikam se bezhlavě nehnali a drželi přijatelný stav. Patnáct minut před koncem udeřilo do třetice před vodňanskou brankou. Brůžek měl dostatek času zamířit přesně a křížnou střelou překonat gólmana Budína.

„Hrálo se vyrovnané utkání se šťastným koncem pro hostující mužstvo. My jsme udělali dvě obrovské individuální chyby v obraně, které Sezimovo Ústí potrestalo. Remíza by asi byla spravedlivější. Uvidíme, co přinese odveta za čtrnáct dní,“ poznamenal předseda FK Vodňany Karel Handšuh starší.

FK Vodňany – Sokol Sezimovo Ústí 2:3 (2:2)
Góly: 8. Volmut, 28. vlastní (Vinš) – 25. Nikl, 36. Kutner, 75. Brůžek. Rozhodčí: Kaštánek. ŽK: 4:2. Diváků: 60.

Vodňany: Budín – Malík (46. Vítovec), Hojdekr, Veselý (46. Hubáček) – Rauscher, Bečvář – Bače, Volmut, T. Vokatý – Varyš, Kukla (90. Polanský). Trenér Václav Hrachovec.

Sez. Ústí: Bárta – Funda (47. Irsa), Sazma, Vilímek, Brůžek – Bartáček, Kutner, Vinš, Hladík (89. Kuldan) – Nikl (87. Novotný), Šmíd. Trenér Milan Barteska.

                                                                                                                                                                                                                                                               

                       

                                FK Vodňany, slavící letos významné klubové výročí, před dnešním finále. Foto: Jan Škrle